В Италия Марио Монти няма да се кандидатира лично на насрочените за 25 февруари извънредни парламентарни избори. Въпреки това премиерът в оставка обяви, че е на разположение и е готов да поеме ръководството на страната, стига победителите на вота да го поканят.

Ухажван от основните политически формации в Италия, Марио Монти отказа да се обвърже с която и да е от тях. Въпреки това е готов да оглави правителство, което приеме плановете му за продължаване на реформите в страната, заздравяване на икономическата ситуация и проевропейската му линия.

„Ако получа подкрепа, разполагам с ум и способности, за да преценя дали е сериозна или не”, обяви Монти. Оставането му на политическата сцена обърка сметките на Силвио Берлускони, който се кандидатира за шести път на избори. Именно Берлускони предизвика преждевременната оставка на Монти, като оттегли подкрепата си за кабинета му. Монти плаши и левицата, амбицирана да спечели предстоящите избори.

Според проучвания на италианската „Скай” 54% от хората на Апенините искат втори кабинет на Марио Монти да оглави страната. Той е подкрепян и от водещите европейски политици.