Афганистанската бежанка Шарбат Гула, известна със снимката си от корицата на „Нешънъл джиографик”, ще бъде освободена под гаранция от пакистанските власти.

Тя беше арестувана миналата седмица заради опит да получи гражданство с фалшиви документи в Пакистан. Според полицията тя живеела в страната незаконно.

Разследването срещу Гула се води от Федералната следствена агенция на Пакистан – служба, която се занимава със случаи на измама. При обиск в жилището са иззети и пакистански, и афганистански документи за самоличност, заяви директорът на агенцията.

„Ако вдигнем обвиненията и я депортираме или ѝ издадем временна виза, за да напусне Пакистан, ще трябва да повдигнем и обвинения срещу служителите, които са ѝ издали фалшиви документи. Истинските престъпници са те и не желая по някакъв начин да се измъкнат от правосъдието”, коментира пакистанският вътрешен министър Чаудри Нисар Али Хан.

Шарбат Гула стана световноизвестна, след като снимката ѝ от „Нешънъл джиографик”, направена в бежански лагер от фотографа Стийв Маккъри, ѝ спечели прозвището Мона Лиза на афганистанската война. Тогава Гула е на около 12 години.

По материали на БТА