Молдовският парламент одобри законопроект за преименуване на държавния език от молдовски на румънски. Мнозинството от депутатите - 58 от общо 101 - са гласували за приемането му.

„Законопроектът за изпълнение на някои решения на Конституционния съд беше приет на второ четене с гласовете на 58 депутати“, заяви по време на заседанието председателят на парламента Игор Гросу.

Молдовският парламент се състои от 101 депутати и за приемането на законопроекта е необходимо мнозинство от гласовете на присъстващите депутати.

Законопроектът е предложен от партията „Действие и солидарност“, която има 63 места в парламента. Опозиционният блок на комунистите и социалистите се противопоставя на законопроекта. В резултат на това при приемането на проекта на първо четене в парламента се стигна до скандал.

Според проектозакона термина „молдовски език“ се заменя с „румънски език“. Когато става въпрос за Молдова, думите „държавен език“, „официален език“, „майчин език“ се заменят с „румънски език“.

През 2013 г. Конституционният съд постанови, че румънският език е държавният език в страната. В същото време, според молдовската конституция, за държавен език в страната се счита молдовският език на латиница - версия, подобна на румънския.

Румънският език се изучава в молдовските училища и университети, а молдовският език на кирилица се изучава само в Приднестровието.