Международният Олимпийски Комитет е изразил готовност да съдейства на България за кандидатурата да е домакин на Младежки зимни олимпийски игри през 2028 г.

Това стана ясно след среща на държавния глава Румен Радев с президента на организацията Томас Бах в Лозана.

„България се гордее с традициите в зимните спортове и натрупа сериозен опит в организацията на международни състезания. Страната ни има и отлични природни условия“, каза президентът Румен Радев по време на срещата.

По думите на Томас Бах близостта на столицата до планината би улеснила много организацията на събитието. Необходимо е да се направи оценка на съоръженията и инфраструктурата, нужни за провеждането на младежкия спортен форум.

 

„България цени високо готовността Комитета да подкрепи усилията и амбицията на страната ни да организира домакинство“, заяви още Радев.

 

В Лозана е и председателят на Българския Олимпийски Комитет Стефка Костадинова.

Снимка: Президентство на Република България

Тримата разгледаха Олимпийския музей, в който се пази оригиналната летва, която Костадинова преодолява. И до днес рекордът ѝ от 209 сантиметра в скока на височина остава недостижим.

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Конфедерация Швейцария, където по-рано днес в Берн проведе среща с президента Виола Амхерд.