България ще бъде сред първите пет страни в Европа, които ще попаднат под "чадъра" на противоракетната отбрана на НАТО. Това стана ясно при пристигането на президента Росен Плевнелиев в Чикаго, където ще вземе участие в срещата на върха на Алианса.

"НАТО е категорично решен да върви напред до пълно инсталиране на противоракетната отбрана", заяви президентът. По думите му стана ясно, че на форума ще бъде приета декларация за започването на първа фаза от програмата.

" Ние трябва да сме много благодарни, защото печелим много. В момента над 30 държави имат балистични ракети. Много от тези държави не са членки на НАТО. Всяка една от тях може да сложи в балистичните ракети каквото си пожелае – химически оръжия и какво ли още не”, поясни президентът Росен Плевнелиев.

По думите му вече е приключил първият етап на противоракетния щит, преди месец са направени и успешни тестове. Турция, Румъния и Полша ще са другите държави, които ще бъдат обхванати от първата фаза.

България ще демократизира Афганистан

Другата тема на разговорите между страните от НАТО ще е ситуацията в Афганистан и ангажиментите след изтеглянето на войските.

"България ще продължим да играем решителна роля за демократизирането на Афганистан", заяви президентът Росен Плевнелиев. По думите му България ще остави съветници и ще помага финансово на местните сили за сигурност, които в момента са 180 000, а трябва да станат поне 330 000. За тази цел ще са нужни около 4 милиарда долара годишно, по предварителни изчисления. Всяка една от държавите ще участва съобразно възможностите си, като това вече е договорено.

„За България е една абсолютно разумна сума, която не бих могъл още да уточня, но в рамките на конференцията ще стане окончателно ясна”, посочи президентът.

Още не е уточнено и колко български инструктори и как ще участват в Афганистан след 2014 г.

"Силите на държавите на НАТО, както и на държавите-партньори в Афганистан, ще се оттеглят съгласно графиците, които са приети. България има своята стратегия и тя е приета от Народното събрание. Не предвиждаме да има каквито и да било промени в този график”, коментира Росен Плевнелиев.

Очаква се за срещата на НАТО в Чикаго да пристигнат над 60 държавни и правителствени ръководители. В неделя ще е официалната вечеря с американския президент Барак Обама.

Засилени мерки за сигурност

Заради срещата на върха Чикаго е под полицейска обсада - по суша, въздух и вода. Дори държавните делегации на летището са подложени на щателна проверка за оръжия и експлозиви. Хеликоптери, катери на бреговата охрана, патрули и Сикрет сървис вече следят за всичко съмнително в Чикаго и околностите.

Хората в града не изглеждат притеснени от мерките за сигурност. За организацията на срещата са похарени 68 милиона долара. В пресата се посочва, че сумата може да достигне 128 милиона долара, но това е цена, която градът е готов да плати, за да се рекламира със срещата на върха.