Продължават антиправителствените протести в румънската столица, съобщи специалният пратеник на bTV в Букурещ Теодора Трифонова. След инцидентите през първата вечер, снощи и днес демонстрациите преминаха спокойно.

Снимка: btvnovinite.bg

Хилядите протестиращи се събраха в Букурещ и поискаха оставката на правителството. Мнозина емигранти се прибраха в Румъния, за да подкрепят демонстрациите, една от тях е 30-годишната Андриa.  

„Семейството ми е разделено, брат ми живее в Германия, а аз в Канада. Искам това да се промени, да се  върнем в родината ми, затова съм тук, да направим промяна, да променим системата”, споделя Андриa.

Снимка: btvnovinite.bg


Организацията на протестите в Румъния започва преди два месеца. Журналистът на свободна практика Малин Бот разказва, че за да помогне в събирането на диаспората пътува в 8 държави в Европа. След петъчните протести той е с контузия на рамото, след сблъсък с жандармерията.

 „Напръскаха ми очите със сълзотворен газ, сложиха ръката ми на гърба, за да ме арестуват, а след това ме биха”, заяви Бот.

Снимка: btvnovinite.bg


Протестиращите настояват лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня да се оттегли от поста председател на долната камара в парламента. Във Фейсбук той отговори, че е недопустимо организирани групи, подкрепяни от опозицията, да нападат властите в сърцето на румънската столица.