Хиляди хора се събраха в Букурещ в събота, призовавайки за оставка на правителството, само една година след като подобна демонстрация беше насилствено потушена от силите за сигурност.

Според румънската информационна агенция Agerpres, приблизително 24 000 протестиращи са се събрали пред сградата на правителството в столицата, развявайки националния флаг и скандирайки "Крадци!" и „Оставка!“.

Около 80 000 души бяха разпръснати от сълзотворен газ, водни оръдия и гумени палки на мирен митинг на същото място на 10 август 2018 г., припомня БГНЕС. Тогава повече от 450 души бяха ранени, а 700 подадоха жалби срещу силите за сигурност. 

Снимка: EPA

Демонстрантите в събота отдадоха почит на две тийнейджърки - Александра и Луиза, чиито убийства шокираха страната и предизвикаха улични протести. 

Междувременно румънският президент Клаус Йоханис започна кампания за събиране на подписи в подкрепа на кандидатурата му за президентските избори. 

Действащият президент се кандидатира за изборите за втори мандат като кандидат на опозиционната Национално-либерална партия (НЛП), начело на която бе до избирането му за президент през 2014 г.