Зрителите, гледали церемонията по връчването на наградите "Златен глобус", са спаднали драстично спрямо предишното издание.

Само около 5,4 милиона американци са наблюдавали тричасовото предаване по телевизия Ен Би Си.

Данните са предварителни, но въпреки това показват спад с около 60% спрямо миналата година. Заради пандемията от COVID-19 шоуто протече предимно във виртуален формат, като звездите участваха онлайн.

Обвинения в расизъм

Седмицата преди връчването на наградите „Златен глобус” бе помрачена от медиен скандал. Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA), която ежегодно раздава статуетките, бе обвинена в расизъм.

До това се стигна след публикация на „Лос Анджелис Таймс”, според която нито един от членовете на организацията не е чернокож.

Асоциацията се състои от 87 души, като в медийното пространство неведнъж са тиражирани делата, които журналисти водят срещу нея заради отказ да ги присъедини към редиците си.

Според данни от разследване на „Лос Анджелис Таймс” продуцентската компания „Парамаунт телевижън” е платила престоя на 30 членове на Асоциацията в Париж през 2019 г., за да ги разведе из снимачната площадка на сериала „Емили в Париж”. Във френската столица членовете са били настанени за две нощувки в петзвезден хотел, посетили са няколко музея и са се хранили за сметката на продукцията.

Говорител на HFPA коментира пред американското издание, че организацията няма контрол върху индивидуалния вот на членовете.