Замъкът Балморал в Шотландия имаше специално място в сърцето на кралица Елизабет II. Лятната резиденция на кралското семейство неслучайно беше и мястото, на което британският монарх избра да прекара последните си дни.

Макар вероятно никога да не ясно дали Елизабет II и нейните лекари са знаели, че тя умира, изборът на замъка Балморал съвсем не е случаен.

Кралица Виктория и семейството ѝ в Балморал
Снимка: Getty Images

История на замъка

Балморал е закупен от принц Албърт като подарък за кралица Виктория – пра-пра-прабаба на Елизабет II.

Любовта между Виктория и Албърт е пословична в британската история. Двамата остават дълбоко влюбени до края на живота си и използват всеки миг, за да бъдат заедно. Именно в Шотландия и в замъка Балморал изживяват едни от най-хубавите си мигове.

Елизабет II (в бебешката количка) на разходка в Балморал
Снимка: Getty Images

За замъка кралица Виктория пише, че е „място, което те кара да забравиш за света и за всички тъжни моменти“. „Всичко тук вдъхва свобода и спокойствие“, допълва тя в личните си писма.

Имението се простира на повече от 202 кв. км. Освен основния замък, на място се намира и дома на Чарлз, както и няколко други постройки. Има пищна градина, фонтани и богата природа.

Любовта на Елизабет II към Балморал

Замъкът Балморал е мястото, на което принц Филип предлага брак на Елизабет – по това време все още само принцеса. Там прекарват и своя меден месец. В писма и лична кореспонденция кралицата многократно е казвала, че именно в Шотландия е преживяла най-хубавите си моменти.

Елизабет II и принц Чарлз в градината на Балморал
Снимка: Getty Images

Елизабет II е организирала стотици градински партита в замъка и ловни дружинки. В Балморал кралското семейство прекарваше почти всяка Коледа.

Елизабет II и принц Филип люлеят принцеса Ан и принц Чарлз на люлка в Балморал
Снимка: Getty Images

Четирите деца на Елизабет и Филип – принц Чарлз, принцеса Ан, принц Едуард и принц Андрю израстват в замъка, заобиколени от природа и свобода. На по-късен етап Балморал е мястото, на което принц Чарлз запознава кралицата с Даяна.

Принц Чарлз и Даяна Спенсър в Балморал
Снимка: Getty Images

И следващото поколение деца – принцовете Уилям и Хари прекарват голяма част от детството сред зелените полета на Шотландия и в залите на Балморал.

Моменти на скръб

Макар замъкът да е свързан предимно с хубави спомени, неговите стени са свидетели и на един от най-трудните моменти за британското кралско семейство – смъртта на принцеса Даяна.

Принцеса Даяна с Уилям и Хари в Балморал
Снимка: Getty Images

Когато тя умира в автомобилна катастрофа в Париж, синовете ѝ – принцовете Уилям и Хари са в Балморал заедно с Елизабет II. Тя е тази, която трябва да съобщи на децата за смъртта на майка им и да поеме първия удар на потресаващата загуба.

На по-голяма възраст Елизабет II и принц Филип прекарват много време в замъка и в разходки сред природата. Едни от последните им моменти като семейство са именно там.

Елизабет II и принц Филип в Балморал
Снимка: Getty Images

В документален филм от 2016 г. принцеса Юджин, която е внучка на Елизабет II казва „Мисля, че баба се чувства най-щастлива тук. Мисля, че тя наистина много, много обича шотландските земи“.