​В Босна и Херцеговина започна форумът на лидерите на страните от югоизточна Европа.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Ердоган и размени няколко думи със сръбския премиер Ана Бърнабич след напрежението между София и Белград по повод Косово.

Заради темата за Косово днес сръбският посланик в София беше извикан във Външното ни министерство.

Поводът - изказване на дипломат номер едно на съседката ни - Ивица Дачич, В което той прави коментар на изявление на българския премиер Бойко Борисов в Полша за външната политика на Евросъюза и Косово.

“Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, заяви тази вечер премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата лидери разговаряха в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в  Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Босна и Херцеговина.

Борисов и Ердоган обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница.

„Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор в областите миграция, борба с тероризма, енергийни доставки и сигурност, транспортни коридори, земеделие и животновъдство“, подчерта Бойко Борисов.

Българският премиер изтъкна, че страната ни ще продължи да се води от принципите на добросъседство, взаимно уважение, равенство и ненамеса във вътрешните работи.

Снимка: Министерски съвет

Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган дадоха висока оценка на активизирането на политическия и икономическия диалог между България и Турция, като подчертаха доброто развитие на областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години.

„Оценяваме приноса на Турция по въпросите с миграцията и подкрепяме продължаването на добрите практики, включително прилагането на съвместната декларация межди ЕС и Турция от 18 март 2016“, заяви по време на срещата премиерът Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Той беше категоричен, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа.

„Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, изтъкна още пред турския президент българският министър-председател.