Министър-председателят на Армения Серж Саркисян заяви днес, че подава оставка, за да помогне за запазване на мира в страната след избухналите преди повече от седмица антиправителствени протести, предадоха световните агенции. Новината беше посрещната с празненства по улиците на Еверан. 

"Обръщам се към тези, които искат моята оставка. Никол Пашинян беше прав, аз сгреших", каза Саркисян.

Депутатът Пашинян, който е лидер на протестите, беше задържан през уикенда, но днес беше освободен наред с други участници в демонстрациите.

"При сегашната ситуация има няколко решения, но няма да избера никое от тях. Това не е моят стил. Оттеглям се от ръководството на страната и от поста министър-председател на Армения", заяви Саркисян.

Той каза, че подава оставка, за да изпълни исканията на протестиращите, и пожела "мир и хармония" на страната.

Саркисян беше президент на Армения в продължение на десетилетие, а тази година достигна предела на своите мандати. Той беше обвинен, че се вкопчва във властта, след като парламентът го избра за министър-председател.

Преди Саркисян да стане премиер, беше направено изменение на конституцията за засилване на министър-председателските правомощия. С конституционните промени президентският пост придоби предимно церемониален характер.

Близо 15 000 души се събраха на протест в Ереван миналата седмица, когато Саркисян пое премиерския пост. Около 40 000 протестираха в събота. Близо 300 демонстранти бяха задържани вчера, когато беше десетият ден на протестите.