Чешкият президент Милош Земан печели първия тур от президентските избори с около 39% от гласовете, показват данните от преброяването на 95% от подадените бюлетини, съобщиха световните агенции.

Милош Земан
Снимка: Reuters

Това обаче не му е достатъчно за втори мандат. Той ще се яви на балотаж срещу кандидата, класирал се на второ място днес – бившия ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драхош. Прозападният учен получава с 26,3% от гласовете – значително повече от останалите седем претенденти за президентския пост.

Иржи Драхош
Снимка: Reuters

Трети е бившият дипломат Павел Фишер, който получава около 10%.

Според чешкото законодателство, ако победителят в първия тур не вземе над 50% от вота, двамата кандидати с най-много гласове мерят сили на балотаж, който, също като първия тур, продължава два дни.

Вторият тур на сегашните президентски избори ще се проведе на 26 и 27 януари.

Основни теми в предизборната кампания на 73-годишния Земан бяха противопоставяне на миграцията и критики срещу Европейския съюз. Той е смятан за един от основните проруски гласове в ЕС.

68-годишният Драхош пък е нов в политиката. Той казва, че иска да намали поляризацията в чешкото общество.

Едва за втори път чехите избират пряко своя държавен глава. Преди това президентът – до голяма степен церемониален пост, беше избиран от парламента.

Използвани са материали на БТА