Настоящият президент на Чехия Милош Земан печели президентските избори, предаде Ройтерс, цитирайки агенция ЧТК.

На състоялия се вчера и днес балотаж той получава 52,16 на сто от гласовете срещу 47,83 на сто за неговия съперник професор Иржи Драхош, бивш шеф на Чешката академия на науките.

Преброени са гласовете от 94,95% от избирателните райони. Крайният резултат не може да бъде променен от непостъпилите все още резултати от някои райони.

Избирателната активност на втория тур, състоял се вчера и тази сутрин, надхвърля 65% и е смятана за много висока.

Първоначалните цифри за преднината на 73-годишния Земан бяха още по-високи – над 57 на сто, защото първи постъпваха резултатите от селските райони, където той има по-силни позиции, отбелязва Ройтерс.

Снимка: EPA

Наблюдателите очакваха 68-годишният Драхош, проевропейски кандидат и бивш шеф на Чешката академия на науките, да повиши резултата си в по-късните часове, макар и не достатъчно, за да победи сегашния държавен глава, известен с евроскептицизма и с проруските си позиции.

73-годишният Земан е ветеран на чешката политика и е от поколението на първите политици от посткомунистическия преход. Бил е и премиер. Той спечели първия си мандат през 2013 г. в първите всенародни президентски избори. Преди това президентът се избираше от парламента. 

Веднага след като крайният резултат стана известен, Земан се срещна с активисти на своя предизборен щаб и със свои поддръжници, като заяви пред тях, че няма намерение да се бори за промени в Конституцията, за да бъде президент и трети мандат. 

"Това е моята последна политическа победа. След нея няма да имам и нито едно политическо поражение. Според чешката Конституция президентът има право само на два мандата и аз в никакъв случай не се каня да инициирам промяна на Конституцията", подчерта той и благодари на избирателите за оказаното му доверие в тези избори. 

Новият стар президент съобщи също, че ще предостави на и.д. премиера Андрей Бабиш, който неотдавна загуби вот на доверие в парламента, повече време, за да състави ново правителство

Премиерът милиардер Бабиш, който има сериозни проблеми с правосъдието и в момента е със снет имунитет, но остава начело на служебен кабинет, подкрепи Земан в предизборната кампания. Земан също не скрива подкрепата си за Бабиш, като преди изборите обеща да му даде втори шанс да състави правителство. 

АП отбелязва, че Земан, въпреки победата си, остава разделителна фигура в чешката политика (за което свидетелства и трудната му победа) с левичарските си възгледи, с флиртовете си с Русия и Китай, с ярко антиимигрантската и антимюсюлманската си риторика.Според него вълната от ислямистки и екстремистки атентати в Европа е свързана с наплива на пришълци. Той нарича имиграцията "организирано нашествие" и не спира да повтаря, че ислямът е несъвместим с европейската култура

Един от плакатите, издигнати от неговите привърженици по времето на кампанията, бе: "Спрете мигрантите и Драхош!".

Земан бе един от малцината европейски лидери, подкрепили кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Макар че е известен като евроскептик, той никога не се изказал срещу ЕС, но предложи провеждането на референдум за членството в него по подобие на този във Великобритания. 

Като цяло чешкият президент има малко пълномощия и пряка изпълнителна власт, тъй като страната се ръководи от правителство начело с премиера. 

(БТА)