Mилиони католици отбелязват Възкресение Христово в условия на ограничения заради пандемията от COVID-19.  Главата на Римокатолическата църква папа Франциск по традиция отслужи среднощна литургия във Ватикана.

Службата започна два часа по-рано от обичайното, за да могат присъстващите да се приберат по домовете си преди началото на вечерния час заради пандемията. В началото на церемонията храмът беше тъмен, осветяван единствено от свещите на богомолците, като символ на света преди Иисус.

Снимка: bTV

Когато папата стигна до олтара храмът заблестя в ярка светлина. В словото си Светият отец изрази надежда, че мрачните времена на пандемията ще отминат и хората ще изпитат "милостта на ежедневния живот".

Снимка: bTV

"Винаги е възможно да започнем наново, защото Бог може да събуди нов живот у нас, независимо от всички наши грешки. От отломките на живота ни Бог може да създаде изкуство, от разрушените останки на нашето човечество Бог може да изготви нова история", добави той.

Снимка: bTV

На традиционното си великденско обръщение папа Франциск беше със златен елемент в облеклото си, подарък от България при посещението през 2019 г.

По традиция папа Франциск отслужи празнични литургии във Ватикана и прочете посланието си за мир „Към града и към света“.

„Пандемията все още се разпространява, а социалната и икономическа криза остава сериозна, особено за бедните. Въпреки това въоръжените конфликти не спират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално“, каза папа Франциск.

Папата призова още да се ускори разпределението на ваксините срещу коронавируса, особено за бедните страни.