Три многомилионни къщи се оказаха на ръба на скала след силни бури, предизвикали голямо свлачище в Калифорния. На видео кадри се вижда как под луксозните домове, които са на около 100 км южно от Лос Анджелис, скалният склон се е свлякъл до плажа.

Според местните медии властите в Дана Пойнт са инспектирали къщите и не е възникнала непосредствена заплаха, пише Ройтерс. Един от собствениците на жилища, заяви, че домът му е обезопасен и не е бил обявен от града за опасен за обитаване, затова той смята да се върне вкъщи.

На 6 февруари в Исла Виста в окръг Санта Барбара бе извършена евакуация, след като буря предизвиква ерозия на скалите. Тежките метеорологични условия са причинили срутване на балконите на четири апартамента с изглед към океана.

Прогнозата за още повече дъждове може да повиши степента на загриженост за домовете в Дана Пойнт. Според прогнозите в някои крайбрежни райони на Калифорния може да паднат големи количества дъжд през следващата седмица.

Според климатолози глобалното затопляне може да доведе до зачестяване на екстремните валежи и да ги направи по-силни, пише ABC news. В съчетание с повишаването на морското равнище изменението на климата води до ерозия на бреговете и променя бреговите линии по целия свят, твърдят изследователите.