Междуправителственото споразумение по проекта за газопровода „Турски поток“ между Русия и Турция е практически готово за подписване, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак, цитиран от ТАСС.

„Практически документът е готов, останаха някои детайли. Разчитаме, че в рамките на Световния енергиен конгрес то ще бъде подписано“, каза Новак.

Министърът отбеляза, че става дума за две линии на газопровода.

В същото време той добави, че подписването на междуправителственото споразумение и предоставянето на Турция на отстъпка на цената на газа не са свързани помежду си. Руският министър напомни, че турската страна е подала съдебен иск като страна по договора и сега дискусиите за отстъпката ще се водят в Арбитражния съд в Стокхолм. По график през 2017 г. ще бъде първото заседание.

„Не, това абсолютно не са свързани неща. Отстъпката и изобщо цените на газа са търговски договорености на конкретните търговски компании. А междуправителственото споразумение е документ между правителствата на двете страни, в който се описват моментите, които създават условията за реализацията на този проект“, обясни Новак.

Той съобщи също, че въпросът за доставки на газ в Европа по „Турски поток“ засега се разработва. „Конкретно в момента този въпрос само се разработва и страни от Югоизточна Европа, които са заинтересовани от доставки на газ, обсъждат този въпрос в Европа. Както говорехме преди, това са Италия, Гърция и други страни“, заяви Новак.

„Ефективността на европейския клон на проекта „Турски поток“ зависи от внимателната оценка на бъдещите потребности на Европа“, заяви днес пред ТАСС директорът на Международната енергийна агенция Фатих Бирол.

„Русия трябва внимателно да оцени своята енергийна политика по отношение на Европа. Сега пред Русия има няколко важни предизвикателства. Първото – това са големите обеми на енергийни ресурси, които ще пристигат от САЩ, Австралия и Азия в течение на близките няколко години. Също така трябва да се отчете, че стойността на възобновяемите източници на енергия пада“, каза той.

По думите на Фатих Бирол в резултат на реализацията на политиката по оптимизиране и преход към възобновяеми източници, нуждите на Европа от газ не са толкова големи, колкото е прието да се смята.