Над 50 милиона турски граждани ще могат да гласуват на местните избори, започнали днес в Турция. Броят на гласоподавателите в Истанбул е над 8 милиона и 794 хиляди, докато в Анкара и Измир са регистрирани съответно - близо 3 милиона и 225 хиляди и два милиона и 788 хиляди души с право на глас, предадоха местни медии.

Вотът се възприема като референдум за лидера на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган, чието управление над страната от повече от десетилетие е застрашено от безпрецедентен корупционен скандал.

През последните месеци се засилиха атаките срещу Ердоган чрез скандални разкрития за корупция в неговото най-близко обкръжение, включително в собственото му семейство. Въпреки това последните социологически допитвания дават убедително предимство на премиера и ПСР, която може да разчита на 46-процентна подкрепа от избирателите.
Основната опозиционна Народно-републиканска партия, наследничка на политическата сила, основана от създателя на съвременна Турция Кемал Ататюрк, ще получи около 27 процента.

Със сериозна подкрепа се ползва също така Партията на националистическото действие, наследничка на крайно дясното движение "Сивите вълци" на покойния полк. Алпаслан Тюркеш, за която се очаква да гласуват 15% от избирателите. На последно място е прокюрдската Партия на мира и демокрацията със 7 процента.

Очакваният успех на Ердоган, въпреки огромното недоволство след младите турци от големите градове като Истанбул и Анкара, се дължи на сериозните икономически постижения на страната при неговото 11-годишно управление. Принос има и традиционната консервативност на значителна част на турското общество.