Канцлерът на Германия Ангела Меркел е на 22-то си посещение във Великобритания, което ще бъде и последното ѝ в тази роля. По-късно тази година тя ще напусне поста си, който заема от 2005 г. насам.

На срещата в крайградската резиденция на Борис Джонсън – „Чекърс“, освен задълбочаване на двустранните връзки двамата лидери обсъдиха и действията срещу пандемия от COVID-19. Беше повдигнат въпросът за ограниченията за пътуване заради разпространението на силно заразния щам „Делта" във Великобритания. След срещата си двамата лидери направиха изявления.

„Разбира се, че ще следваме научните насоки и съветите, ако получим предложение за намаляване на тълите за оставащите мачове от Евро 2020. Но в момента позицията ни е много ясна и тя е, че имаме определени събития, които можем да организираме по много внимателен и контролиран начин с тестване на всеки, който отиде там“, заяви британският премиер.

Меркел допълни: „Гледам на това с голяма загриженост. Ние в Германия решихме да пуснем по-малко зрители на стадиона в Мюнхен. Британското правителство ще вземе своите решения. Но аз съм притеснена и скептична дали това е добре“.

Като знак на уважение към Меркел, която е физик по образование, Джонсън обяви годишна награда за жени учени от двете страни от 10 000 лири на името на Каролайн Хершел – британка от германски произход, един от пионерите в астрофизиката. След това кралица Елизабет II прие на аудиенция в Уиндозор германския канцлер.