Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи предложения на консервативната си партия за Европа, които се разминават с тези на френския президент, включително за едно-единствено европейско място в Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес.

"Смятам, че това е много добра идея за бъдещето", заяви Меркел в Берлин по повод предложенията за реформи на ЕС, които бяха публикувани през уикенда от новата лидерка на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер.

Сред тези предложения, които се явяват отговор на неотдавна представените идеи за Европа на френския президент Еманюел Макрон, е и това за едно единствено европейско място в Съвета за сигурност на ООН.

Меркел подчерта, че призванието на това място трябва да е "да обедини европейските гласове в Съвета за сигурност на ООН", тоест да се премахне мястото на Франция, с което тя разполага постоянно от края на Втората световна война.

Миналата година канцлерът вече подкрепи идеята за такова европейско място, при невъзможността да получи място за Германия, но не уточни дали това означава премахване на местата на Франция или Великобритания.

Подобна идея едва ли би се приела лесно от Париж, отбелязва АФП.

"Добре известно е, че Франция е скептична за европейско място в ООН", каза единствено Меркел.

С подкрепата си за тази идея Меркел и ХДС застават зад предложението, което направи неотдавна финансовият министър социалдемократ Олаф Шолц.

Сред други предложения на ХДС, които може да предизвикат спор с Франция, е да се премахне Европейският парламент в Страсбург и да се запази само този в Брюксел. ХДС също така е против европейска минимална заплата.