Денят на свободата винаги е и Ден на паметта на жертвите, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел днес на възпоменателна церемония край мемориалния комплекс "Берлинска стена" на Бернауерщрасе в германската столица при откриването на нова постоянна експозиция в изложбените зали на комплекса.

С тази церемония в Берлин започнаха основните тържества по случай 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена, станала навремето символ на Студената война и на разделението в Европа.

Меркел подчерта, че на този ден трябва да си спомним за всички, които бяха подложени на репресии от страна на министерството на държавната сигурност на бившата ГДР ("Щази").

"ГДР бе държава, в която не се спазваха правата на човека" и в която управляваше силно идеологизиран режим, добави тя.

"Годишнината от падането на Берлинската стена е сигнал на надежда за хората, оказали се в горещи точки. Ние можем да променим положението към по-добро - това е посланието от падането на стената. То е насочено преди всичко към жителите на Украйна, Сирия и Ирак, а също така към много други региони на нашия свят, където основните права и свободи се намират под заплаха или се потъпкват", отбеляза канцлерът.

Меркел изрази убеждение, че и други стени може да бъдат разрушени - "стени на диктатури, насилие, идеология, вражда". Падането на Берлинската стена показа, че "мечтите са осъществими", заяви.

В церемонията на Бернауерщрасе участваха и кметът на Берлин Клаус Воверайт, германският държавен министър по културата и медиите Моника Грютерс, дипломати и правозащитници.

В разположения наблизо Параклис на помирението - част от мемориала, беше извършено богослужение в памет на загиналите при опит да се прехвърлят през стената. Мемориалът на Бернауерщрасе е смятан за един от символите на разединена Германия.

След като през 1961 г. започва строежът на стената, сградите от едната страна на улицата спадат вече към източната част на Берлин, а тротоарът пред тях - към западната. Берлинската стена, издигната по цялата граница на ГДР със Западен Берлин на 13 август 1961 г., е била дълга 155 км, от които 43 км в чертите на града.

Според ДПА над 100 000 германци са се опитали да избягат от Източна в Западна Германия след издигането на стената. Около 600 от тях са били убити, като най-малко 136 души са намерили смъртта си на самата стена, рухнала на 9 ноември 1989 г. в резултат на народно въстание в бившата ГДР.

Кулминация на празненствата ще стане организираният днес край Бранденбургската врата музикален празник с участието на известни изпълнители. Тази вечер в берлинското небе ще се издигнат близо 7000 светещи балона, пълни с хелий, които символизират падането на Берлинската стена и заличаването на границата между Източна и Западна Германия.