Германският канцлер Ангела Меркел обвини Русия, че нарушава международно право с интервенциите си в Украйна и подчерта, че разрешаването на украинската криза ще изисква търпение, предадоха световните агенции.

"Нищо не оправдава пряко или непряко участие на Русия в сраженията в Донецка и Луганска области", каза Меркел в реч пред германския парламент. "Действията на Русия поставиха под въпрос мирния ред в Европа и представляват нарушение на международното право", добави канцлерът.

"Потенциалните проблеми, които биха могли да възникнат между Москва и Киев заради сближаването на Украйна с Европа, не могат да бъдат основание за настоящата политика на Русия по отношение на тази страна", посочи Меркел. Тя подчерта, че нищо не може да оправдае анексирането на Крим от страна на Русия.

Германският лидер предупреди, че разрешаването на украинската криза ще изисква търпение и упорство и подчерта, че икономическите санкции срещу Русия изглеждат неизбежни.

От началото на кризата в Украйна Меркел разговаря често по телефона с руския президент Владимир Путин. Неотдавна тя обсъди темата на двустранна среща с Путин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бризбейн. След тази среща тя обвини Русия, че подкопава мира в цяла Европа.

Заплахата "Ислямска държава"

По думите на канцлера групировката "Ислямска държава" вербува хиляди джихадисти в страните от Г-20. Радикалната групировка, която контролира големи райони в Сирия и Ирак, е една от най-тежките заплахи, съществували някога за живота на местните жители, дори за цели държави, заяви Меркел в речта в Бундестага.

"Ислямска държава" привлича хиляди чуждестранни бойци, дошли от всички страни от Г-20, било то от Южното полукълбо или от Европа. Тяхната пълна липса на задръжки и волята им да убиват застрашават и нашата сигурност", заяви Меркел 10 дни след срещата на върха в Бризбейн.

По оценка на Германия 550 нейни граждани са се присъединили към джихадистите в Ирак и Сирия. Около 60 от тях са загинали в бойни действия или самоубийствени атентати, а 180 са се върнали в страната.