Ангела Меркел се обяви в подкрепа на световно споразумение за защита на данните. Това стана в интервю на германския канцлер за седмичника "Велт ам Зонтаг".

„Това трябва да е нашата цел”, каза Меркел в отговор на въпрос дали е възможно световно споразумение за защита на данните от същия тип като Протокола от Киото за климатичните промени.

„Трябва да сме способни в XXI век да подписваме световни споразумения. Ако цифровата комуникация повдига нови въпроси в целия свят, трябва да посрещнем това предизвикателство. Германия ще положи усилия в тази насока”, добави тя.

Меркел, на която предстоят парламентарни избори на 22 септември, е подложена на натиск, откакто бившият консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън направи разкрития за американския шпионаж в света.

По-рано в интервю за "Зюддойче Цайтунг" германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих призова САЩ да предадат подробни сведения за програмата за шпионаж „Призма”. Той посочи, че експерти от различни европейски страни и САЩ ще се срещнат в понеделник и вторник в Брюксел, за да обменят информация по въпроса.