През първите сто дни след изборите в Северна Македония ще предложим закон, с който всички компании, да бъдат задължени да назначават албанци, включително на ръководни места. Това  заяви лидерът на  Демократичната партия на албанците в югозападната ни съседка Мендух Тачи по време на предизборно студио в ТВ21.  

Според него за момента броят на назначените албанци е символичен и даде като пример един от големите телекоми – Мобимак, и електроразпределителното дружество EVN.

"Забелязах готовност от страна на Заев да разговаряме по всички теми, които са проблематични за бъдещето, тъй като много се различаваме по това как гледаме на бъдещето на Македония. За интеграцията в ЕС и НАТО сме съгласни на 100 процента, но мисля, че правата на албанците през последните години бяха политическа и правна имитация", смята лидерът на ДПА.

"Правата на албанците трябва да бъдат гарантирани от конституционен и правен аспект и трябва да имаме институционални механизми, които да предотвратят всякакъв вид дискриминация на етническа основа. Един от механизмите, който има най-голям ефект, е да имаме първи вицепремиер албанец, както и въпросът за взимането на решения в парламента", каза Тачи, който лично се предложи за поста на заместник-премиер в бъдещото правителство в Скопие.

По време на интервюто Тачи коментира и изявите на другите албански лидери в Северна Македония.

Речникът на лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети води към конфликт, смята лидерът на Демократичната партия на албанците в Северна Македония. 

Тачи смята, че това са последните моменти на власт на Ахмети, който според него трябва да влезе в "политическото чистилище" и да даде отговори на много въпроси.

"Али Ахмети е лоша политическа фигура за албанците", той е "срамното и престъпно минало на тази държава и на албанците", каза Тачи.