Върховният съд в Мексико единодушно подкрепи тезата, че санкционирането на аборта е противоконституционно, съобщават световните агенции.

Магистратите се произнесоха срещу закона в щата Коауила , който предвиждаше наказателно преследване на жени, направили аборт след 12 седмица на бременността, както и на лица, които се съгласяват да го извършат. Предвидените последствия бяха до 3 години затвор и глоба.

Председателят на Върховния съд Артуро Залдивар определя решението като „исторически ден за правата на всички мексикански жени“.

„Аз съм против заклеймяването на онези, които вземат това решение, което според мен е трудно за начало, поради морални и социални тежести. То не трябва да бъде обременявано и от закона. Никой не забременява доброволно, за направи аборт по-късно", коментира една от трите жени съдии във Върховния съд – Ана Маргарита Риос Фарджат.

В САЩ, точно на север от въпросния мексикански щат Коаула, процесът сякаш върви в обратната посока.  В основата на това седи Тексас, където преди две седмици влезе в сила т.нар „Закон за сърдечния ритъм“.  Според него за незаконни се смятат абортите, извършени след появата на пулс на плода.

Въпреки гражданските протести и множеството жалби, съдът отказа да отмени закона.