Сенатът на Аржентина одобри нов закон, който легализира терминирането на бременност, пишат световните агенции. Решението е историческо, тъй като страната е с преобладаващо католическо население.

Сенатът гласува 38 на 29 за абортите, давайки шанс на милиони жени да получат качествена медицинска грижа и да прекратят бременността си законно.

Пред сградата на сената в Аржентина се бяха събрали големи групи от хората "за" и "против" легализирането на абортите. След като решението беше съобщено, активистите в полза на абортите избухнаха в радост.

Новият закон легализира терминирането на бременност за всички случаи до 14 седмици след забременяване. До момента абортите бяха разрешени единствено ако бебето е заченато при изнасилване или застрашава живота на майката. При всички останали случаи – дори когато плодът страда от нелечимо заболяване – терминирането на бременност беше незаконно и се наказваше с до 15 години затвор.

Защитниците на правата на жените се надяват решението на Аржентина да доведе до подобни стъпки и в други католически държави в Латинска Америка. Макар абортите в по-голямата част от континента да са забранени, между 2015 и 2019 г. в Латинска Америка и Карибите са извършени общо 5,4 милиона аборта.

В Аржентина от 1983 г. насам повече от 3000 жени са починали заради усложнения при нелегални аборти. Здравното министерство на страната няма точна статистика колко са случаите на нелегално терминирана бременност, но според редица изчисления те варират между 370 000 и 522 000 годишно.