Демонстрации бяха организирани днес във Варшава и близо 40 други градове в Полша по призив на движението "Стачка на жените" в протест срещу ограничаването на правото на аборт и полицейското насилие при предишни протести, предаде Асошиейтед прес.

Няколко хиляди души се включиха в акцията във Варшава, според полски медии. Участничките символично "преименуваха" кръгово кръстовище в центъра на столицата, където често се събират.

Една активистка се изкачи на стълба, за да смени табелата с надпис "Роман Дмовски" с "Права на жените".

Снимка: EPA

Активисти на женските права отдавна призовават градските власти да одобрят официално промяната на името на площада, което според тях би било по уместен израз на уважение към едно движение за равенство, вместо към държавника, който е изиграл ключова роля за националната независимост на Полша през 1918 г., но също така е антисемит, отбелязва АП.

В столицата полицията с мегафони предупреждаваше, че демонстрацията е незаконна.

Снимка: EPA

Големи полицейски кордони се опитваха да блокират пътя на протестиращите, но много от тях успяваха да заобиколят полицаите, като преминаваха през вътрешни дворове и странични улици.

Снимка: EPA

Днешните протести бяха планирани да съвпаднат с годишнината от извоюването от полските жени на правото да гласуват преди 102 години.

Акциите бяха организирани под лозунга "В името на майката, дъщерята, сестрата". "Нашите прабаби не позволиха да бъдат сплашени. И ние няма да се предадем!", скандираха демонстранти.

Снимка: EPA

Мнозина носеха плакати с логото на движението - силует на суфражетка, червена светкавица и думите "Strajk Kobiet". Някои носеха знамена в цветовете на дъгата в протест срещу речта на омразата и нападките срещу ЛГВТ общността.