Британският премиер Тереза Мей е казала тази вечер на останалите лидери от ЕС, че е готова да приеме по-дълга отсрочка на брекзит, ако тя може да бъде съкратена (при готовност на Великобритания да напусне Съюза), съобщиха днес представители на Евросъюза, цитирани от Ройтерс.

Тя е говорила с останалите 27 лидери на страните членки малко повече от час, преди да напусне залата и да ги остави да вземат решение с колко да се отложи този път брекзит и дали то ще бъде съпроводено от условия.

Според представителите този път Мей се е представила по-убедително, но в изказването й пак липсвала достатъчно конкретика. "Лидерите имат много въпроси", казаха източниците на Ройтерс.

В проекта за заключителен документ на срещата, видян от Ройтерс и който все още може да бъде променен, се казва, че в случай на нова отсрочка "27-те и Еврокомисията… ще продължат да се срещат отделно (без Великобритания) на всички равнища и да обсъждат въпроси, отнасящи се до ситуацията след изтеглянето на Обединеното кралство".

Като условие за отлагането на брекзит лидерите на ЕС щели да поискат от Лондон да се ангажира, че няма да прави спънки в работата на ЕС и "в частност при участие в процеса на вземане на решения".