„Турция е уравнение с много неизвестни”, смята бивш главен редактор на в. „Заман” Мехмед Юмер. „Ако Реджеп Ердоган не беше сигурен, едва ли щеше да отиде на референдум”, смята той.

Според политическия анализатор Боян Чуков поведението на турския президент в последните няколко месеца има за цел да увеличи поддръжниците за референдума. „Допреди 2-3 месеца, повечето хора даваха превес на „не”. Последните 2 месеца отговорът е по-скоро да”, поясни Чуков.

„Ердоган иска да покаже, че той сега има абсолютна власт, че повечето от турците желаят промените в конституцията. Целта е да въвлекат повече хора и по този начин той да се застрахова спрямо атаки”, смята Юмер.

Атаката на САЩ в Сирия

„Няма нищо неочаквано между двата основни актьора на сирийска територия”, заяви Боян Чуков по повод въздушната атака на Съединените щати в Сирия.

Съединените американски щати нанесоха тази сутрин въздушен удар по Сирия, предадоха световните агенции. Целта е летището, откъдето се предполагаше, че сирийската армия е предприела химическата атака в провинцията във вторник.

„Тръмп е принуден да опровергае обвиненията срещу него, че е човек на Кремъл. Когато стана президент основните заплахи за страната бяха „Ислямска държава”, Китай и някъде накрая Русия”, добави Чуков и каза, че в момента Руската федерация е на първо място.