Основателят на платформата за споделяне на файлове Megaupload Ким Шмитц, известен още като Ким Дотком – трънът в петата на американската кино и музикална индустрия обяви, че сайтът ще бъде отново активен от 20 януари 2013 г.

Датата е емблематична, защото съвпада с годишнината от задържането на германеца в Нова Зеландия, по искане на ФБР – в последствие обявено за незаконно от правосъдието в страната.

В специално съобщение в „Туитър” 38-годишния Ким Дотком уточнява, че новата платформа ще се казва просто „Мега”.

„Едно нещо е ясно: Светът иска Mega”, гласи посланието на германеца, когото САЩ обвиняват че незаконно е придобил 175 млн. долара посредством незаконно разпространение на пиратски копия на филми и музика, от 2005 до 2012 година.

Новият сайт ще съдържа криптирани файлове, до които потребителите ще имат достъп със специален индивидуален ключ, който няма да е достъпен за администраторите на Mega. По този начин платформата остава на теория в рамките на закона.

Преди закриването си Megaupload се смяташе за един от десетте най-популярни сайта в мрежата, като генерираше около 4 % от общия трафик в Интернет, с над 50 милиона потребители.