Бившият президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев заяви, че продължаващите оръжейни доставки за Украйна създават риск от глобална ядрена катастрофа. Тези си разсъждения той пише в дълга статия, посветена на разпада на СССР и войната в Украйна, публикувана в "Известия".

Последните коментари на Медведев, който е зам.-председател на руския Съвет за сигурност, са в унисон с ядрените предупреждения на Путин през миналата седмица.

„Разбира се наливането на оръжия може да продължи и да предотврати всяка възможност за подновяване на преговорите. Противниците ни правят точно това, като не искат да разберат, че целите им със сигурност ще доведат до пълно фиаско. Загуба за всички. Колапс. Апокалипсис. В който забравяш за векове за някогашния си живот, докато руините не престанат да излъчват радиация“, казва Медведев в коментари, публикувани в ежедневника „Известия“.

Той добавя, че Русия няма да допусне подобно нещо. 

„И ние не сме сами в този стремеж. Западните страни и техните сателити са само 15% от населението на света. Ние сме много по-многобройни и много по-силни. Тихата сила на нашата велика страна и авторитетът на нейните партньори са ключът към запазването на бъдещето на целия свят", пише в коментарната си статия Медведев. 

Смята се, че апокалиптичната реторика на бившия руски президент се разглежда като опит да разколебае НАТО и западните съюзници на Киев да се замесят още повече във война.