Ядрен апокалипсис е доста вероятен, заяви бившият руски президент Дмитрий Медведев в профила си „Телеграм“.

По думите му има поне две причини за настъпването на такъв сценарий, като първата е продължаващата конфронтация между Русия и Запада.

„Това е много по-лошо, отколкото по време на Карибската криза, защото нашите опоненти наистина са решили да победят най-голямата ядрена сила – Русия“, коментира Медведев.

По думите му втората причина е липсата на табу по отношение на използването на ядрени оръжия, които вече са били ползвани преди.

Ядреният апокалипсис или т.нар. „атомен холокост“ е теоретичен сценарий, при който се детонират множество ядрени оръжия. Това причинява глобално унищожение и радиоактивно заразяване. Според този развой на събитията много от местата на планетата ни ще станат абсолютно необитаеми, което ще доведе до изчезването на съвременната цивилизация и терминиране на всичкия биологичен живот на Земята.

Извън непосредственото унищожение след ядрените взривове, потенциалните последици включват огнени бури, ядрена зима, масова радиационна болест и унищожение на повечето модерни технологии.

Ядреният холокост е често срещана тема в литературата и киното, особено в спекулативните жанрове като научната фантастика и пост-апокалиптичните истории.

Какви са вероятностите?

До 2021 г. е изчислено, че човечеството има около 13 410 ядрени оръжия. Хиляди от тях са готови за изстрелване.

След края на Студената война запасяването с ядрени оръжия постепенно спада до много по-ниско ниво, но въпреки това държавите продължават да модернизират въоръжението си.

По време на Кубинската криза е изчислено, че вероятността от ядрен конфликт е между 33% и 50% .

Изчисления от 2008 г. от университета в Оксфорд твърдят, че вероятността човечеството да бъде унищожено от ядрен конфликт до края на века е 1%, тази 1 млрд. души да умрат заради ядрен конфликт – 10%, а вероятността 1 млн. души да станат жертва на такъв конфликт – 30%.

Според учените дори малък ядрен конфликт между две държави, примерно Индия и Пакистан, може да доведе до ужасяващи глобални последици.