Целта на мигрантите вече не е да достигнат до Германия, а до Дания, Швеция, Норвегия, каза арабистът Мажд Алгафари в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира напрежението около централната гара в Белград, която вчера беше окупирана от мигранти, а от „Лекари без граници“ предупредиха, че сръбската столица може да се превърне във второ Кале.

Алгафари разказа, че е говорил със свои познати, които са били два месеца в халетата край гарата. По думите им, въпреки усилията на властите и на неправителствените организации да осигурят отопление и храна, животът там е ужасен. Във всяко помещение се събират стотици души, нямат бани, мирише ужасно. Затова хората предпочитат да излязат навън при минусовите температури и да палят огньове. Полицията не закачала бежанците, но техният най-голям страх е да не ги извозят обратно, след като са платили са немалки суми, за да стигнат до там по пътя за Западна Европа.

Всяко връщане назад оскъпява пътя до Швеция, Норвегия, Дания – предпочитаните крайни цели, където има отворена социална политика, помощи и осигурени жилища. Германия вече не е толкова привлекателна за мигрантите, защото не се отнася с тях толкова добронамерено и гостоприемно – трудно се получава статут, бавят се документите, каза Алгафари.

Според него Сърбия добре пази границите и има адекватна политика по отношение на мигрантите – има решителност, воля потокът да бъде спрян. У нас има неадекватна, некомпетентна политика, посочи той. И добави, че бежанците продължават да влизат в страната и да преминават през нея.

Вижте целия разговор във видеото:

Същевременно специалният пратеник на bTV в Белград Канна Рачева разказа, че криза там няма. Нощи в халетата край гарата имало около 800 души. Пикът в броя им е бил около 9 – 11 януари, когато в постройките е имало около 2000 души.

От „Лекари без граници“ отчитат, че през кабинетите им дневно минават по около 600 души, основно мъже, с оплаквания като болки в гърлото и главата.

По думите ѝ мястото прилича повече на лагера за бежанци в Харманли, отколкото на нещо невиждано.

Вижте повече във видеото: