Мъжът, който преди пет години подкара колата си по тротоар на "Таймс скуеър", уби една жена и рани други 22-ма души, бе намерен от съда за криминално неотговорен заради невменяемост, предадоха световните агенции.

След 6-часови разисквания съдебното жури в Наказателния съд на Манхатън постанови невменяемост на 32-годишния американец Ричард Рохас, ветеран от бойния флот. Той остава под стража до утре, когато се очаква съдията да постанови дали обвиняемият да бъде пратен в психиатрична клиника.

На 18 май 2017 г. Рохас кара колата си "Хонда" по Седмо авеню, но внезапно прави обратен завой на тротоара, с което предизвиква паника на едно от най-оживените места в мегаполиса. В разстояние от три пресечки поваля пешеходци, преди да катастрофира. Загива 18-годишната Алиса Елсман от щата Мичиган, а 22 човека са с изпочупени кости и с други наранявания. Извършителят се опитва да избяга, но бива заловен от граждани и полицаи.

Адвокатът на обвиняемия каза пред репортери извън съда, че присъдата е "правилна и хуманна". Майката на загиналата млада жена изрази недоволство в социална медия, като попита дали ако това се случило с дете на някого от заседателите, решението им щеше да бъде същото.