Прокуратурата повдигна обвинения в убийство и опити за убийство на 26-годишния Ричард Рохас, който вчера се вряза с автомобил в хора на един от най-оживените нюйоркски площади – „Таймс скуеър“.

Обвинителният акт включва пет точки за убийство, извършено с пътно превозно средство при утежняващи вината обстоятелства и 20 точки за опит за убийство, съобщи нюйоркската полиция, цитирана от АП.

Рохас беше арестуван вчера, след като нахлу с колата си на „Таймс скуеър“ и удари близо 25 души, преди да спре в стоманени колчета. Той уби 18-годишна туристка от Мичиган и рани 22-ма души, включително по-малката сестра на жертвата. Четирима от пострадалите са в тежко състояние.

Мъжът беше изправен пред съда днес. В залата той заяви, че искал „да убие всички“ и че полицаите е трябвало да го застрелят.

Снимка: Reuters

Според официални източници той е служил в американските военноморски сили, но е бил освободен поради проблеми с дисциплината.

При ареста е казал пред полицията, че чува гласове. И тогава заявил, че очаквал да бъде разстрелян, защото искал да убие тези хора, разказаха двама пожелали анонимност представители на правоприлагащите органи. След случилото се на „Таймс скуеър“ Рохас излязъл от автомобила, тичайки, крещейки и подскачайки, преди да бъде спрян от полицаи и минувачи.

Първоначалната му проба за алкохол е отрицателна, но положителни за наркотици. Според полицията той е използвал високи дози синтетична марихуана преди да извърши нападението.

Подбудите на Рохас не са ясни, но кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че няма никакви признаци случилото се да е терористичен акт.

Снимка: Reuters

Ричард Рохас – човек с проблеми

Портретът на Рохас, който очертаха съседите му и властите, е на човек с проблеми. Преди седмица бил арестуван и обвинен за заплашване с нож на нотариус, когото обвинил, че му е откраднал самоличността. Признал се за виновен за упражняване на тормоз. При предишни задържания той е казвал пред властите, че е тормозен и следен. Бил е арестуван и обвиняван за шофиране след употреба на упойващи вещества през 2008 и през 2015 г. Шофьорската му книжка била отнета за 90 дни.

Негови приятел от Бронкс споделил, че Рохас не бил същият, след като през 2014 г. се върнал от флота

Снимка: Reuters

Рохас постъпил във военноморските сили през 2011 г. като стажант-електротехник по пожарната безопасност. През 2012 г. служи на ескадрения миноносец „Карни“. Според архивите на флота през 2013 г. е бил във военноморски арест в Чарлстън, Южна Каролина. Не се посочва защо.

Прекарал последните си месеци във военноморските сили в авиобазата в Джаксънвил, Флорида, преди да бъде освободен през 2014 г. от специален военен трибунал. Засега не са известни подробности.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА