Следственият комитет на Русия заяви, че е задържал мъж с двойно руско и италианско гражданство. Той е заподозрян в детонирането на взривно устройство на железопътна линия като част от кампания по саботаж, планирана от украинското военно разузнаване, предаде Ройтерс.

Вестник "Политико" съобщава, че Службата за сигурност на Украйна е взривила железопътна връзка, свързваща Русия с Китай, при таен удар, извършен дълбоко във вражеска територия.

Изданието цитира прокремълски медии. Според тях разследващите са започнали наказателно дело за "терористична атака".

След ареста си мъжът, който е роден през 1988 г. и е жител на Рязанска област, е признал, че е поставил на жп линията самоделни взривни устройства, чиято експлозия довела до дерайлирането на товарен влак в Централна Русия на 11 ноември, съобщава Следственият комитет. Името на задържания не е оповестено.

По време на разпита задържаният е направил самопризнания. Мъжът е казал, че през февруари 2023 г. е бил вербуван от сътрудник на Главното управление на разузнаването на украинското министерство на отбраната, се казва в изявление на Следствения комитет.

Комитетът заяви още, че задържаният си е признал, че е преминал през "обучение по саботаж в Латвия, в което непосредствено са участвали латвийските специални служби".

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди достоверността на съобщената от Следствения комитет информация, с изключение на дерайлирането на товарния влак на 11 ноември.