Въоръжен мъж е взел около 30 души за заложници в Манила,  столицата на Филипините. Това съобщават световни медии, позовавайки се на полицията в града. Инцидентът е станал в търговски център.

Тежко въоръжена полиция е разположена около мола в Сан Хуан, квартал на Манила, съобщава журналист на АФП. 

Снимка: Ройтерс

Кметът на Сан Хуан по-рано е казал пред журналисти, че охранител държи заложници в административна служба на търговския център и е прострелял поне един човек. Раненият е в болница и по първоначалните данни няма опасност за живота му.

По последна информация похитителят е работел във фирмата, охраняваща мола, но е бил уволнен този понеделник. Полицията е провела с него видеоразговор, по време на който той е показал, че заложниците са добре, но е разкрил, че носи със себе си граната.

По думите на кмета на Сан Хуан - Франсис Замора, мъжът е искал да организира бившите си колеги от охранителната фирма на своеобразен бунт срещу мениджмънта.

Уволненият охранител е поискал да говори с бившите си колеги и с медиите. Полицията е дала на журналисти радиостанции, по които да му задават въпроси.

Във Филипините кризите със заложници са рядкост, но все още са пресни спомените за трагичния случай, когато уволнен полицай отвлече цял автобус с туристи от Хонконг през 2010 г., а впоследствие бе убит заедно с 8 от пътниците при престрелка с органите на реда, напомня "Ройтерс".