Смъртта на 8-годишното дете, което загина, след като бе блъснато заедно с майка си на релсите пред идващ влак на централната жп гара във Франкфурт, ужаси обществото и предизвика буря от недоволство в Германия.

Пoвод за това стана информацията, че задържан за жестокото деяние е мъж от еритрейски произход, което бе потвърдено от полицията във Франкфурт.

Говорителката на органите на реда в германския град Изабел Нойман съобщи, че не е открита връзка между жертвите и заподозрения. Освен майката и детето, мъжът се е опитал да блъсне още една жена от перона на релсите, но тя е успяла да се защити.

Това е втори подобен инцидент във Федералната република, след като на 20 юли в град Вьорде в Северен Рейн-Вестфалия бе блъсната 34-годишна жена бе блъсната пред идващ регионален влак и в резулатат на нараняванията си почина. Тогава заподозреният се оказа 28-годишен мъж от Косово със сръбски произход.

Парламентарно представената на федерално ниво партия „Алтернатива за Германия”, която е известна с позициите си срещу емигрантите, използва случая, за да направи изявление.

В своята позиция относно случилото се „Алтернатива за Германия” на официалната си „Фейсбук” страница заявява, че случилото се показва как „Културата на „Добре дошли” (към имигрантите) е към своя край. Държавата трябва най-накрая да реагира”.

Крайнодесните радикали от „Пегида” призоваха към протест заради нападението на централната гара във Франкфурт. В социалните мрежи те призовават хората да се съберат тази вечер на Алтмаркт в Дрезден.

Междувременно властите в Германия призоваха пътуващите с железниците да бъдат внимателни и да се оглеждат за подозрителни лица на пероните, както и да стоят най-малко на два метра от релсите.