Политическа безизходица в Италия след парламентарните избори. Популистките партии завоюваха безпрецедентен успех. Големите губещи са Левицата и досегашните управляващи от Демократическата партия.

По последни, но не окончателни данни избирателната активност е била 73%. На първо място е десноцентристката коалиция на Силвио Берлускони с 37%. В нея обаче водеща роля има Северната Лига на Матео Салвини. Ако този резултат се окаже окончателен, Берлускони ще трябва да отстъпи лидерското място на Салвини. 

Популисткото Движение 5 звезди е на второ място в изборния резултат, но е първа по резултат самостоятелна партия с над 32%. "Получихме правото да управляваме Италия" – това обявиха лидерите на двете популистки партии, след като избирателите в четвъртата най-голяма икономика в Европа не гласуваха мнозинство на нито една отделна формация.

Матео Салвини, лидер на партия "Лига", посочи, че това е изключителна победа и се чувстват задължени да управляват, но не и да „участват в супа минестроне.”

Снимка: bTV

Метафората преведена на политически език – няма да има широка коалиция, а управление с популистите от "Пет звезди" е малко вероятно. Но в техния лагер също празнуваха.

„Ние сме абсолютните победители на тези избори, за нас това е триумф. Днес започва Третата република, тази на гражданите”, коментира Луиджи ди Майо - лидер на движение "Пет звезди".

Експерти обясниха пълния крах на досегашните управляващи с гнева на италианците заради високата безработица и кризата с мигрантите.

След катастрофалния резултат италианската телеграфна агенция АНСА, съобщи, че бившият министър председател Матео Ренци се е оттеглил от лидерския пост в Демократическата партия.

До края на седмицата новите депутати трябва да встъпят в длъжност. В края на март оставка трябва да подаде правителството на Джентилони, а в началото на април президента Серджо Матарела трябва да връчи мандат за съставяне на нов кабинет.