Масови протести отвъд Океана заради проектозакон срещу абортите. Недоволството беше предизвикано от безпрецедентно изтичане на съдебен документ, разпространен в медиите. Според проектостановището Върховният съд може да ограничи правото на аборт.

Активисти срещу абортите и привърженици на правото на аборт се събраха пред сградата на Върховния съд във Вашингтон в понеделник вечер, малко след като в медиите в щатите изтече проектостановище на върховния съд, а според което може да се отмени правото на аборт.

Абортите в щатите са легализирани от 1973 година с решението по делото „Роу срещу Уейд“.

В изтеклия първоначален проект на становище се посочва изказване на един от съдиите, че легализирането на абортите в щатите е „изключително погрешно“. От Върховния съд коментираха, че документът е автентичен, но това не е тяхното финално становище и започват разследване по случая, тъй като теча на данни е безпрецедентен.

Обсъжданията между съдиите във Върховния съд се смята за една от най-строго пазените тайни в щатите.

Междувременно и президентът Джо Байдън коментира темата. Той отбеляза, че е готов да защити правото на аборт в щатите. Ако Върховният съд обаче потвърди проектостановището, е възможно всеки щат да реши спрямо политическата си принадлежност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!