Масови антиправителствени протести предизвикаха безпрецедентна криза в Ливан.

Гражданското недоволство ескалира, след като миналата седмица правителството обяви въвеждането на данък върху мобилното приложение за разговори „Уотсъп“ и други апликации за смартфони.

Снимка: Ройтерс

Това решение предизвика масови протести в столицата Бейрут и други градове, които парализираха страната, съобщават "Франс прес" и ДПА. Стигна се до сблъсъци между силите на реда и протестиращите. Според световните агенции това са най-масовите демонстрации в Близкия изток след Арабската пролет.

Под натиска на протестите противоречивия данък бе отменен, но недоволството продължава и демонстрантите поискаха оставка на правителството, като издигнаха лозунги срещу корупцията и поискаха мерки срещу икономическата криза в страната. Ливанците страдат от високи данъци и тежки икономически условия заради големия дълг на близкоизточната държава.

Снимка: Ройтерс

Премиерът Саад Харири обеща провеждането на реформи и постави ултиматум на своите коалиционни партньори в рамките на 72 часа да намерят решение за излизане от икономическата криза без въвеждането на нови данъци.