Тази седмица една компания даде заявка, че ще промени пазара на електричество. Милиардерът Елън Мъск представи новия си проект Powerwall – литиево-йонна батерия, която ще се зарежда от слънцето, или от контакта и ще може да захранва цели домове.

Идеята е енергията от слънчевите колектори да може да се складира някъде и да се използва в последствие, което прави домакинствата независими от електропреносната система.

"Искаме драстично да променим начините, по които светът използва енергията от реактора, наречен слънце", заяви Мъск и отсече: "Сегашните батерии не стават за нищо".

В началото на месеца изпълнителният директор на Тесла обеща, че ще разкрие "липсващата брънка в енергийното уравнение".

Засега батерията се предлага само в САЩ на цена между 3 и 3500 долара. Тежи 100 килограма и е метър и 30 на 84 см. Компанията ще предлага и акумулатор, голям колкото хладилник.

Масовото производство започва през 2017 г.

Ексцентричният милиардер заявява, че планира да захранва света изцяло от такъв тип батерии. Посоката е да се стимулира използването на повече възобновяема енергия.

Една от компаниите на Мъск вече инсталира под наем соларни панели на домакинства, на цена под сметките за ток на семейството и продава електричеството в излишък обратно на електрическата компания. В САЩ вече има над 170 000 клиенти.