Мащабно генетично изследване, проведено от биолози в 5 страни, е установило, че витамин D не предпазва от кронавируса, информира РИА Новости, като цитира изследване, публикувано в списание PLOS Medicine.

Проучването не е доказало, че има връзка между нивата на витамина и възприемчивостта към COVID-19, както и по-тежкото протиане на заболяването, ако имаме недостиг на витамин D.

В последната година много статии на основата на резултати от изследвания правят извода, че повишеното ниво на витамина може да ни защити от коронавирус. Но в тях не се обяснява как това се случва.

Учените от университета Макгил в Канада, заедно с колеги от Япония, Израел, Италия и Великобритания, анализират чрез Метода на менделеевата ДНК случайност 4134 души с COVID-19 и 1 284 876 души без от 11 държави, за да установят дали генетичната предразположеност към по-високи нива на витамин D е свързана с по-малко тежки последици от заболяването.

"Повечето изследвания за връзката на витамин D с коронавирусната инфекция са много трудни за интерпретиране, тъй като не вземат предвид известните рискови фактори за тежка форма на COVID-19, като по-напреднала възраст, хоспитализация и наличие на хронични заболявания, които също са причини за ниски нива на витамин D", цитира PLOS думите на д-р Гийом Бътлър-Лапорте, ръководител на проучването.

Авторите прилагат Метода на менделеевата ДНК случайност при генетичните варианти, отговорни за повишените нива на витамин D и не откриват връзка с честотата на заболяването, хоспитализацията или тежестта на COVID-19.

Според учените това е сериозно доказателство, че витамин D не помага срещу коронавируса.

Биолозите обаче отбелязват, че техните изводи не се отнасят за хора с недостиг на витамин D, които трябва да приемат витаминни добавки по време на пандемия.