Шестима души, смятани са членове на „Ислямска държава“ (ИДИЛ), бяха задържани при голяма специализирана полицейска акция в Германия.

От прокуратурата във Франкфурт обявиха, че те се разследват за подготовка на терористично нападение  с бомби или оръжие на обществено място. Според публикации на някои немски медии целта е била Коледният базар в град Есен, който започва този четвъртък.

Задържаните са от сирийски произход на възраст между 20 и 28 години. Четирима от тях пребивават в Германия от декември 2014 г., а останалите двама – от лятото на 2015 г. Всички са кандидати са убежище.

В акцията са участвали 500 служители на реда. Претърсвани са жилища в Есен, Касел, Хановер и Лайпциг. Не са намерени оръжия и бомби, но са иззети мобилни телефони, компютри и документи.

Сигналът за вероятното готвено нападение е получен от други бежанци, които са се вързали с органите на реда. По информация на телевизия N24 заподозрените са пристигнали в Германия под фалшива самоличност като бягащи от войната в Сирия. Свидетели са разказали, че те са били активни бойци на „Ислямска държава“.

Мерките за сигурност ще бъдат завишени, но въпреки това паника сред гражданите на Есен има, защото заплахата в случая е доста конкретна, предаде кореспондентът на bTV Натали Пашева. В Германия традиционно Коледните базари са едни от най-посещаваните събития и такива има във всеки град.

В края на октомври полицията в Германия арестува друга група сирийски гражданин по подозрения за подготовка на бомбен атентат, който е трябвало да бъде реализиран през лятото. Миналата година на Коледния базар в Берлин 12 души изгубиха живота си след нападение с камион.