Президентът на Фейсбук Марк Зукърбърг участва в създаването на политическа лобистка група, която ще се занимава с обществени въпроси като имиграцията или образованието, предаде Франс прес.

Тя ще работи за улесняване на получаването на американско гражданство от имигранти, реформа на образователната система и финансиране на научните изследвания.

Групата има за цел да събере около 50 милиона долара. Смята се, че тя вече е получила обещание за няколко десетки милиона долара от Зукърбърг и още десетина лидери в технологичния сектор, сред които основателя на Linkedln Рийд Хофман.

Зукърбърг се стреми да учреди тази група заедно с приятеля си от Харвардския университет Джо Грийн. Официално съобщение се очаква в близките седмици, според в. "Уолстрийт джърнъл". За инициативата писа и в. "Сан Франциско кроникъл".

„Бащата” на най-популярната социална мрежа и преди е демонстрирал склонността си да влияе върху политиката. През януари Фейсбук потвърди новината, че Зукърбърг ще бъде домакин на събитие за набиране на средства за преизбирането на губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, който е смятан за възможен бъдещ кандидат за президентския пост на Републиканската партия. Връзките на младия магнат с Кристи датират от 2010 г., когато младежът-милиардер дари 100 млн. долара на закъсалата система от държавни училища в Ню Джърси.