Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг се извини за манипулираните лични данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа.

Това бе първият му коментар за скандала. В изявление във фейсбук профила си той призна, че са били допуснати грешки и отбелязва, че ще бъдат взети допълнителни мерки за защита на личните данни на потребителите.

„Аз основах „Фейсбук“ и съм лично отговорен за всичко, което се случва с платформата“, посочва Зукърбърг.

По-рано бивш служител на компанията говори по тази тема пред британски депутати.

„Това е голямо предизвикателство за демокрацията. Не говоря само за „Фейсбук“, проблемът е в огромното количество лични данни, които са на разположение на частни компании по цял свят“, каза Санди Паракилас.

Серия от разследвания разкриха как консултантската компания „Кеймбридж аналитика“ се е намесила в американските избори.

Бившият ѝ вече шеф Александър Никс, записан от скрита камера на „Ченъл 4“, признава, че се е срещал с Доналд Тръмп много пъти. „Ние направихме цялото проучване, база данни, анализи. Цялата дигитална и телевизионна кампания“, казва Никс в записа.

Разследванията показаха, че „Кеймбридж аналитика“ е повлияла на изборите и в редица други страни, включително и в Източна Европа.

След избухването на скандала „Фейсбук“ понесе загуби от близо 50 млрд. долара, а броят на хората, които закриват своите профили в социалната мрежа, расте.