Основателят и главен изпълнителен директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг се извини на британците за "злоупотреба с доверие" на цяла страница от страниците за обяви в британски вестници, след като се оказа, че компания за политически консултации се е сдобила с личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа, предаде Ройтерс.

"Ние отговаряме за защитата на вашата информация. Ако не можем да го правим, не го заслужаваме", се казва в публикуваната днес обява, подписана от Зукърбърг.

Най-голямата социална медия в света е подложена на все по-щателни правителствени проверки в Европа и САЩ, след като информатор разкри, че "Кембридж аналитика" си е позволила неправомерно да използва данни на потребители на мрежата, за да оформя профили на американските избиратели, използвани по-късно, за да се наклонят везните в полза на избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Текстът на извинението бе публикуван в множество днешни издания, включително "Обзървър" - един от вестниците, чиито публикации доведоха до срив в цената на акциите на "Фейсбук".

В извинението си Зукърбърг изобщо не споменава консултантската компания, но говори за руския университетски преподавател Александър Коган, отбелязва Франс прес.

Приложение, разработено от университетския изследовател позволи изтичането на данните във Фейсбук на милиони хора през 2014 г. "Това беше злоупотреба с доверие и съжалявам, че не направихме повече тогава", казва шефът на медията, повтаряйки извинението, което поднесе в телевизионни интервюта миналата седмица.

"Кембридж Аналитика" твърди, че отначало смятала, че данните са получени законно и по-късно ги е заличила по настояване на "Фейсбук". Компанията каза, че не е използвала тези данни при работата си за американските избори през 2016 г.

В нощта срещу събота служители на британския регулаторен орган за защита на личните данни претърсваха лондонските офиси на "Кембридж Аналитика" няколко часа.

Зукърбърг, чиято фирма изгуби над 50 милиарда долара от пазарната си стойност след избухването на скандала, заяви, че "Фейсбук" ще предостави на потребителите повече информация кой има достъп до данните им и възможност да упражняват контрол.

"Благодаря ви, че вярвате в тази общност. Обещавам ви да работим по-добре за вас", писа той.