При победа на президентските избори още в първите 100 дни от управлението си ще организирам си два референдума – за реформа на конституцията и за излизане на Франция от Европейския съюз, заяви лидерът на френския „Национален фронт” Марин льо Пен в интервю за в. „Монд”.

„Първият, веднага след парламентарните избори (през юни тази година – б.ред.), ще е за преразглеждане на конституцията: за вписване в нея на забрана за създаване на затворени общности, разрешаване на принципа за националния приоритет (ограничаване на наемането на работници чужденци – б.ред.), защита и развитие на културно-историческото наследство, премахване на регионите, намаляване броя на депутатите на 300, а на сенаторите – на 200, въвеждане на обща пропорционална избирателна система за Националното събрание.

Други промени са отменянето на главата за Европейския съюз, утвърждаване на върховенството на френските закони над европейските споразумения, вписване на референдумите по гражданска инициатива, разширяване на сферите, в които могат да се провеждат референдуми, вписване на задължението за използване на този инструмент за реформа на конституцията”, казва Льо Пен в интервюто.

„Половин година след избирането ми ще свикам референдум за напускане на ЕС. Ако постигна своето в Брюксел, ще предложа на французите да останем в съюза, ако не успея, ще ги посъветвам да го напуснем”, казва Льо Пен.

По думите ѝ веднага след като бъде избрана, тя ще започне преговори как Франция да си върне четири свои суверенитета: валутния, законодателния, бюджетния и териториалния.

„Можем достатъчно бързо да постигнем споразумение за преговори за фрекзит (излизане на Франция от ЕС, по модела на т.нар. „брекзит”). Сега ЕС преживява много сътресения, много страни се възползват от това, за да постигнат отменянето на редица регламенти и споразумения, които вредят на сигурността или икономиката им. Няма да съм сама в тези преговори. Убедена съм, че ще поставя началото на цяло движение: избори ще има в цяла Европа – в Холандия, в Германия, а може би и в Италия. ЕС е в изключително затруднено положение”, подчертава тя.

На въпрос дали ще върне 300-те хиляди евро на Европейския парламент, които е получила незаконосъобразно, Льо Пен отговаря, че изобщо не може да става дума за това.  

„Европарламентът е политическа структура, решила да води битка срещу патриоти като нас. Той не може да понесе мисълта, че в него може да съществува опозиция. И дума не може да става да се подчиня на това едностранчиво решение. Питам се дали да не сезирам омбудсмана. Ние сме европейски депутати, избрани от народа да го защитават. Ако се позволи да се нарушават правилата, на които се основава нашето правосъдие, за да се попречи на един депутат да упражнява правомощията си”, изтъква Льо Пен.