Мари-Терез Бесон е президент на Великата женска ложа на Франция, в която има над 14 хиляди жени – масони. 68-годишната французойка разказва, че орденът работи за равнопоставеност на жените с мъжете.

„Масонският подход означава търсене на себе си и на другите. Това, което жените научават в нашето движение, те започват да го прилагат в обществото. Цялата тази идея е да се пренесат в обществото едни ценности, чиято идея е човечеството на прогресира, да се развива и да стане по-справедливо и равнопоставено (…) Нашите основни ценности, с които се стремим и се борим и да възпитаваме в обществото са: равенство, свобода и братство”, казва тя.

По професия е акушерка. На 30-годишна възраст попада в женската ложа. През годините се издига до директор на клиника. След това менажира болници по цял свят – от Франция, Африка и Китай.

Не влизаме в масонство, за да правим кариера. Това е абсолютно погрешно.  Аз учих за акушерка, практикувах в различни болници, върнах се продължих да уча образованието си и след което станах ръководител на клиника. Това няма нищо общо с масонството. Знам, че така се говори, но това е абсолютно погрешно, поне що се касае до Великата ложа на Франция. Ние нито сме някаква мрежа, нито имаме някаква власт, дори политическа”, казва Бесон.

„Във великата женска ложа на Франция членуват 450 ложи, всяка ложа си има свой депутат, който участва в общото събрание. На общото събрание се избира председателят на асоциацията. Аз подадох своята кандидатура и бях избрана. Мандатът е три години и след това слизаме от този пост. Повече не мога да го заемам. Това може да вдъхнови политиците, не смятате ли?!”, пита тя.

Tвърди се, че през годините едни от най-добрите държавници са били масони – като Уинстън Чърчил и Бенджамин Франклин. Началото на масонството е поставено през XVI в. Сред най-известните масони са и Моцарт, Оскар Уайлд, Гьоте. Днес има над 5 млн. масони по цял свят, имената им обаче се пазят в тайна.

„Никой няма право да разкрие кой друг е франкмасон. Можем да разкрием себе си, но нямаме право да разкрием другите”, потвърждава Бесон.

Ако в миналото само най-заможните и изявени личности са ставали масони, то днес Мари-Терез твърди, че няма специфични изисквания, за да станеш част от женската ложа.

„При нас влизат жени на всякакви възрасти, в момента най-младата е на 21 години, най-възрастната на 103 години. Всякакви професии – имаме юристи, лекари, търговци. Има и жени без професии, домакини. Важно е да се знае, че не е нужно да си религиозен, да изповядваш някаква специална религия, имаме католици, атеисти, това е без значение. За нас е важен човекът”, казва тя.

У нас броят на жените масони се е увеличил в последните години, затова намеренията са скоро да се създаде орден Велика ложа на България.