Русия стана изкупителна жертва за свалянето на самолета от полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Това обяви днес премиерът на Малайзия Махатхир Мохамад, който оспори обективността на разследването на трагедията през 2014 г. над Украйна, предаде „Ройтерс”.

„Ние сме много недоволни, защото от самото начало това беше политически въпрос как да бъде обвинена Русия за престъплението (…) Даже преди да проучат, те казаха, че е Русия. А сега казват, че имат доказателства. За нас е много трудно да приемем това”, каза той пред репортери.

Той добави, че според него руснаците не са замесени и че констатациите на разследващия екип са основани на „слухове”.

Международният екип, който разследва свалянето на самолета и смъртта на 298-те човека на борда, съобщи вчера, че към трима граждани на Русия и един на Украйна ще бъдат предявени обвинения в убийство.

Изданието „Дъ Дипломат” припомня в свой анализ, че Махатхир Мохамад следва външна политика на диверсификация и търсене на баланс между големите сили. Реториката му в последно време е антизападна, но освен това се забелязва и тенденция на задълбочаването на сътрудничеството между Москва и Куала Лумпур.

Малайзия в момента предстои да обнови авиацията си с нови изтребители, като един от вариантите е руският МиГ-35, който излиза двойно по-евтино от основния си западен конкурент, френския „Рафал” – 55 млн. долара срещу 130 млн. за машина.