Американската сателитна фирма „Максар" твърди, че е идентифицирала масово погребение с около 200 гроба близо до Мариупол. Град, над който руските сили се опитват да установят контрол от седмици, е арена на ожесточени сражения.

Компанията обяви, че снимките й показват разширяване на гробищния парк, което е започнало в края на март. Би Би Си съобщава, че не е проверила снимките по независим начин.

Местни украински служители обвиняват руснаците, че погребват в Мариупол цивилни, убити там от руските войски,

Руските войски контролират по-голямата част от Мариупол след седмици на бомбардировки и сражения, но част от украинските сили остават в големия стоманодобивен завод в града. Президентът Путин се отказа от плановете си да щурмува завода "Азовстал" и вместо това нареди на войските да го блокират.

Предполагаемият масов гроб се намира близо до село Манхуш на около 20 км западно от Мариупол. От "Максар" заявиха, че има четири нови секции с линейни редове с дължина около 85 м.

По-рано градският съвет на Мариупол излезе със собствено изявление, в което обвини руснаците, че погребват цивилни на същото място.

Съветът заяви, че руснаците копаят траншеи и „използват самосвали, за да донесат телата“, и предостави собствена въздушна снимка на мястото, което според него е „вече два пъти по-голямо от близкото гробище“.

Кметът на града Вадим Бойченко заяви, че в Мариупол може да са загинали десетки хиляди цивилни граждани. 

Москва многократно е отричала обвиненията на Украйна и западните ѝ съюзници, че руските войски и висши политици от Кремъл са отговорни за масовите убийства на цивилни.

По-рано този месец се появиха снимки на „Максар“ от град Буча край Киев, на които се виждаха тела на цивилни, лежащи на улицата близо две седмици преди руснаците да напуснат града в рамките на изтеглянето от Северна Украйна.

Изображението от 19 март, за което първо съобщи „Ню Йорк Таймс“ и чиято автентичност беше потвърдена от Би Би Си, противоречи на твърдението на руския външен министър Сергей Лавров, че кадрите с тела в Буча са били "инсценирани" след изтеглянето на руснаците.

  • Войната в Украйна: Русия обяви победа в Мариупол
  • Зеленски: Русия трябва да плати за разрушенията, които е причинила на Украйна
  • Москва: Последните защитници на „Азовстал“ се предадоха
  • Помощ за Украйна: Г-7 и Сенатът на САЩ с финансови инжекции за Киев
  • ЕС създава фонд за възстановяването на Украйна
  • Зеленски: Руските сили са унищожили напълно Донбас
  • Зеленски: Пропагандата на Русия за ново лазерно оръжие показва провала на операцията им
  • Войната в Украйна: 900 бойци от „Азовстал“ са отведени в бивша затворническа колония
  • Млад бесарабски българин загина в Украйна: Емоционален разказ на близките на Иван Минков
  • Бягство от Мариупол: Украинец и кучето му вървяха 200 км, за да се спасят

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали от БГНЕС